Санкције, бомбардовање, рат, Бриселски споразум, Корона…има ли после свега спаса за српске привреднике са Косова и Метохије?

Привреда АП Косова и Метохије готово да не постоји. Било каква производња овде је, тренутно, на нивоу статистичке грешке. Осим малих, породичних, најчешће нерегистрованих произвођача, не постоје веће фирме које упошљавају раднике.

Шта је главни проблем за српске привреднике са Косова и Метохије?

Проблем за привреднике са Косова и Метохије најпре су дупли системи и дупли трошки, због којих се ретко ко одлучује да региструје фирму. Осим тога, затворено тржиште и третирање фирми са Косова и Метохије као ино-фирми на тржишту Србије. Иако су власници у обавези да измирују обавезе и према косовском* и систему Републике Србије, њихова роба приликом уласка у централну Србију подлеже царини. Такође, држава званично не признаје рачуне са Косова и Метохије те је немогуће нормално пословати.

Како је Корона утицала на привреду Косова и Метохије?

Пандемија вируса Корона додатно је погоршала положај српских привредника са Косова и Метохије тиме што је откуп пољопривредних производа знатно смањен. Чак ни Студентски центар у Косовској Митровици није успео да откупи договорене количине намирница за студентске мензе, због преласка на онлајн наставу. То је директно угрозило прозвођаче којима су такви уговори једини извор прихода.

За време пандемије укинуто помагање српских привредника са Косова и Метохије!

Да ствар буде гора, прозвођачима са Косова и Метохије, од почетка пандемије ускраћена је државна помоћ за покретање и проширење производње. Овакав однос према малобројним преосталим привредницима са КиМ многе је разочарао и натерао да обуставе производње, а неке и да оду са Косова и Метохије. Одлука о укидању субвенција чини се да је била само кап која прелива чашу. Јер је највећи проблем, заправо, неравноправна и неравномерна расподела средстава која траје деценијама.

Ко добија државна средства за покретање привреде Косова и Метохије?

Средства за покретање привреде на Косову и Метохији, нажалост, често стижу у погрешне руке. Намештање конкурса и пројеката и политички утицај у расподели средства за пољопривреду на КиМ достигли су врхунац. Данас је јавна тајна да су многи „срећни добитници“ ових средстава политички подобни мештани, који најчешће немају никакву производњу. Све државне донације спроводе се преко српских општина на КиМ, а контрола локалних функционера готово да не постоји. Због тога је незадовољство народа на Косову и Метохији достигло крајњи стадијум и многи се у ово време одлучују да напусте своја имања.

Ипак, има изгледа да је могуће покренути и препородити привреду Косова и Метохије, упркос суморној реалности. Али промена мора бити таква да у овој години ниједан човек не напусти Косово и Метохију због неправде од стране локалних власти, да сваки рад и труд буде награђен и да се на време препознају и искористе наши највећи потенцијали – плодна земља, вредни, млади људи и многобројне породице са децом.

Производи са Косова и Метохије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *