Out of Stock

Бројаница од шујташа

300,00 рсд

Бројанице плету сестре манастира на Брњаку.

33 чвора

Нема на залихама

Упореди

Опис

Сестринство манастира Св. Георгија у Брњаку израђује иконе по наруџбини и то: каширане иконе, украшене иконе и живописане (ручно осликане) иконе у неколико различитих формата.
Овим монашким рукодељем сестринство се бави од самог почетка свог оснивања, и сада су наставиле ту традицију и у новообновљеној светињи Св. Ђорђа, на древном поседу Свете Краљице Јелене Анжујске.
Иконе раде по наруџбини, и то репродукције древних фресака, новоканонизованих светитеља, славске, празничне…

Каширане иконе се раде у четири формата: А3, А4, А5 и А6. Украшавање икона је посебно рукодеље, оригиналан рад овог сестринства. За украшавање икона претходоно се израђују ручно рађени орнаменти, од златастог конца.
Украшавају се црквеним тракама, полудрагим камењем и перлицама.
Израђују се на медијапану или липовим даскама. За ручно осликане иконе користе древну јајчану технику са пигментима на липовој дасци.

Осим израде икона, монахиње манастира у Брњаку баве се и другим рукодељема, као што је плетење бројаница од вуне, вунице и шујташа.
Плету се такође и монашки вунени џемпери и прслуци, капе и рукавице.
У будућности се планира обрада лековитог биља будући да крај у којем се манастир налази, на обронцима планине Мокра Гора, изобилује лековитим травама и шумским плодовима.

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Бројаница од шујташа“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.