Ћустек – традиционални накит

Ћустек – традиционални накит

Sold: 3

15,000.00 рсд

Ћустек је омиљен и врло раскошан накит жена и мушкараца. То је ланац који се завршава амајлијом. Израђује се техником филиграна и гранулације или пак ливењем. Израда и употреба накита у Србији је богата. Појављује се у великом броју и у разноврсним облицима, како у граду, тако и на селу. Нарочито долази до изражаја на одећи за свечане прилике. Својом лепотом накит је истицао статус, имовно стање и елеганцију жена, а снагу, моћ и економски и друштвени положај мушкараца.

Дужина 108 цм

15,000.00 рсд

Преглед корпе
Add to cart
Category: Tag:

Опис производа

Ћустек – традиционални накит

 

Произвођач: Невена Максимовић

Невена живи у Пасјану, има 54 године, а већ има троје унучади. Радила је у животу, у фирми, свега пет година, рат је све пореметио, али „из сваке несреће извуче се и нешто добро“. Сад ужива у ономе што ради, израђује народне ношње свог краја, посебно украсе. Тешко је, али вреди, из пуно разлога, тај посао не уме скоро нико да ради.
 

„Као малу, мама ме је учила, она кад је радила, ја сам радила с њом. Касније, када је кренуо рат, нисмо имали никаквог посла, вратила сам се ручном раду. Дружили смо се, радили смо тако, чисто из љубави, да убијемо време. Нешто бих и продала, тако је кренуло“. – Невена Максимовић

 

 

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Ћустек – традиционални накит“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Назад на врх