Козји сир је богат минералима и фосфором од којих јачају кости. Удео цинка и селена јача ваш имунитет, а висок садржај протеина и здравих масноћа, као и природна влакна, убрзавају метаболизам и погодују здравој исхрани.
Тартуфи – најцењенија гљива на свету!
Изузетног укуса и богатих лековитих својстава – природан лек за потенцију и виталност!
Домаћи козји сир са тартуфом у маслиновом уљу са простора Косовског Поморавља
Козји сир један је од најчешћих домаћих деликатеса на југу Србије. На простору Косова и Метохије овај здрави млечни производ посебно је заступљен у Косовском Поморављу, јужном делу покрајине.
Породична производња домаће хране Стевић Стајковић
Како настаје наш сир?
Козји сир из наше продавнице прави се у оквиру породичне производње домаће храна породице Стевић Стајковић из Јасеновика код Новог Брда.
Производња Стајковић организована је у малом сеоском домаћинству у једном од планинских засеока Новог Брда у Косовском Поморављу на југу Косова и Метохије.
Новобрдски крај одликују неоткривена природна богатства и изузетно плодни предели, сакривени у живописним планинским крајолицима. Из некадашњег златног града, богатог рудама, данас се убиру златни плодови нетакнуте природе овог краја. Природни потенцијали Новог Брда, нажалост, су мање познати, а самим тим и неискоришћени. Али ко једном проба укусе југа, увек пожели да му се врати…неко и заувек. Баш као Ивана Стевић Стајковић!
Козе пасу у планини на 1100 метара надморске висине. Пашњаци су мали, али богати лековитим биљем…
Како правимо сир?
Сир правимо на стари начин, без вештачких додатака! У начину производње не одступамо од традиције, али оно што додајемо својим производима даје им потпуно нов и непоновљив укус.
Козји сир са тартуфом пакујемо у тегле. Купцима је доступна већа од 720 грама и мања од 360 грама.
Тржиште
Специфичност подручја на коме породица Стевић Стајковић покушава да развије породични бизнис донела је и додатне отежавајуће околности за конкурентност и пласман њихових производа.
Производи са Косова и Метохије дуго су били недоступни у централној Србији и није се ни знало да се у јужној покрајини нешто производи.
Иванин циљ је да прошири круг својих купаца и да све досадашње задржи квалитетом и сталном понудом.
Предности за породицу Стевић Стајковић
- Осим хочанског вина и шарског сир, на тржишту Србије ретко се могу наћи производи са Косова и Метохије. Порекло сира чини га додатно интересантним.
- Сам козји сир дуго је био заборављена “сиротињска” намирница, да би данас постао један од најтраженијих сирева погодних за здраву исхрану.
- Прављење домаћег козјег сира у породици Стевић Стајковић траје дуже од века, те је произвођач потпуно упознат са карактеристикама и својствима свог производа.
Иако су количине производа када се употребљава традиционални, ручни, начин припреме, далеко мање, укус је препознатљив и врло често је баш он тај који враћа купце козјем сиру.
Производи породице Стајковић незаобилазни су на различитим сајмовима широм земље, а њихов сир добија велике похвале и препоруке стручњака.
Осим сира, Ивана је тартуфе искомбиновала и са ракијом и ајваром, и тиме проширила своју понуду са овим ретким гљивама.
Производња Стевић Стајковић је путем платформе Купуј са Космета свој сир успела да достави у Француску, Италију и САД. Отвореност за сарадњу и подршка другим произвођачима овој породичној фирми донела је купце из различитих земаља.
Пробајте деликатес из Косовског Поморавља (линк)