Козји сир је производ будућности

Козји сир је производ будућности

Козји сир је богат минералима и фосфором од којих јачају кости. Удео цинка и селена јача ваш имунитет, а висок садржај протеина и здравих масноћа, као и природна влакна, убрзавају метаболизам и погодују здравој исхрани.

Тартуфи – најцењенија гљива на свету!
Изузетног укуса и богатих лековитих својстава – природан лек за потенцију и виталност!

Домаћи козји сир са тартуфом у маслиновом уљу са простора Косовског Поморавља

Козји сир један је од најчешћих домаћих деликатеса на југу Србије. На простору Косова и Метохије овај здрави млечни производ посебно је заступљен у Косовском Поморављу, јужном делу покрајине.

Породична производња домаће хране Стевић Стајковић

Како настаје наш сир?

Козји сир из наше продавнице прави се у оквиру породичне производње домаће храна породице Стевић Стајковић из Јасеновика код Новог Брда.

Производња Стајковић организована је у малом сеоском домаћинству у једном од планинских засеока Новог Брда у Косовском Поморављу на југу Косова и Метохије.

Новобрдски крај одликују неоткривена природна богатства и изузетно плодни предели, сакривени у живописним планинским крајолицима. Из некадашњег златног града, богатог рудама, данас се убиру златни плодови нетакнуте природе овог краја. Природни потенцијали Новог Брда, нажалост, су мање познати, а самим тим и неискоришћени. Али ко једном проба укусе југа, увек пожели да му се врати…неко и заувек. Баш као Ивана Стевић Стајковић!

Козе пасу у планини на 1100 метара надморске висине. Пашњаци су мали, али богати лековитим биљем…

Како правимо сир?

Сир правимо на стари начин, без вештачких додатака! У начину производње не одступамо од традиције, али оно што додајемо својим производима даје им потпуно нов и непоновљив укус.

Козји сир са тартуфом пакујемо у тегле. Купцима је доступна већа од 720 грама и мања од 360 грама.

Тржиште

Специфичност подручја на коме породица Стевић Стајковић покушава да развије породични бизнис донела је и додатне отежавајуће околности за конкурентност и пласман њихових производа.

Производи са Косова и Метохије дуго су били недоступни у централној Србији и није се ни знало да се у јужној покрајини нешто производи.

Иванин циљ је да прошири круг својих купаца и да све досадашње задржи квалитетом и сталном понудом.

Предности за породицу Стевић Стајковић

  • Осим хочанског вина и шарског сир, на тржишту Србије ретко се могу наћи производи са Косова и Метохије. Порекло сира чини га додатно интересантним.
  • Сам козји сир дуго је био заборављена „сиротињска“ намирница, да би данас постао један од најтраженијих сирева погодних за здраву исхрану.
  • Прављење домаћег козјег сира у породици Стевић Стајковић траје дуже од века, те је произвођач потпуно упознат са карактеристикама и својствима свог производа.

Иако су количине производа када се употребљава традиционални, ручни, начин припреме, далеко мање, укус је препознатљив и врло често је баш он тај који враћа купце козјем сиру.

Производи породице Стајковић незаобилазни су на различитим сајмовима широм земље, а њихов сир добија велике похвале и препоруке стручњака.

Осим сира, Ивана је тартуфе искомбиновала и са ракијом и ајваром, и тиме проширила своју понуду са овим ретким гљивама.

Производња Стевић Стајковић је путем платформе Купуј са Космета свој сир успела да достави у Француску, Италију и САД. Отвореност за сарадњу и подршка другим произвођачима овој породичној фирми донела је купце из различитих земаља.

Пробајте деликатес из Косовског Поморавља (линк)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Назад на врх